antic - Sant Sadurní de l'Heura

Situat al peu de les Gavarres, Sant Sadurní de Salzet o Saldet és el nom antic del poble, i ja surt citat en documents del s.XI. En formen part també els veïnats d’Estrabau, Rissec, Pedró, Salellas i Banyeres, i una part del poble de Sant Miquel de Cruïlles. Amb la unió als pobles de Cruïlles i Monells el 1973, en passa a ser la capital; és a l’Ajuntament de Sant Sadurní on se celebren els plens del consistori.

icona

El nucli històric

El nucli històric es vertebra a partir de la plaça i el carrer Major. És recomanable passejar amb tranquil·litat pels volts del temple i pels carrerons que hi donen accés, escoltar els repics de les campanes, i parar la fresca a l’ombra del plataner de la plaça de la Font.

icona

L’Església de Sant Sadurní de l’Heura

L’Església de Sant Sadurní de l’Heura apareix citada l’any 978. Es composa d’una nau amb capelles laterals i capçalera carrada. L’únic indici de la seva factura romànica és el campanar vell, situat a la banda de migdia. L’església actual fou construïda entre els anys 1773 i 1777.

icona

Els Valls de Sant Sadurní de l'Heura

Els valls són una construcció que es troba a sota la mateixa plaça, i ens remunten a una època on es coneixien bons sistemes d’emmagatzemat de l’aigua, tan important sempre no només per la vida, sinó també pel desenvolupament dels pobles. S’hi pot accedir des del carrer Portal.

icona

L’Ermita de Sant Joan de Salellas

L’Ermita de Sant Joan de Salellas és una de les esglésies del primer romànic que ha arribat en millor estat de conservació fins els nostres dies. Es troba a sota mateix del monestir de Sant Miquel, dins les propietats del Mas de Can Salellas. Va ser restaurada a finals del s.XX i cada mes de juny s’hi celebra un aplec per celebrar la festivitat del sant.

icona

El menhir de la Pedra Dreta

A les afores del poble de Sant Sadurní de l’Heura, hi trobem el menhir de la Pedra Dreta. És una construcció prehistòrica segurament amb funcions de senyalitzar una sepultura o un camí. És l’únic menhir que es coneix al vessant nord de les Gavarres. De fet, dòlmens i menhirs són construccions que sovintegen on no hi ha coves naturals, i la seva funció habitual és fer de sepultura. Aquest menhir ha donat nom a l’escola del poble, que actualment forma part del ZER Les Gavarres.

icona

Molí d’en Frigola

Finalment, endinsat al massís de les Gavarres, trobem el Molí d’en Frigola. És un antic molí fariner que es troba als peus del riu Daró. Se’n té notícia des del s.XIII, però la construcció que avui es pot veure és dels segles XVII-XVIII i recentment ha estat restaurat. Molt a prop, fent una agradable passejada, podem aprofitar per visitar el Pont de les Dobles i la resclosa.

icona

Santa Pellaia

Santa Pellaia és un poble de masies disperses, al massís de les Gavarres. L’església té un origen romànic. Ha estat objecte de moltes reformes i ha arribat als nostres dies en molt bon estat sobretot gràcies a l’esforç dels veïns. El primer esment escrit del lloc i de l'església data del 1064.